sorsaRääkkylän Joki-Hautalammella parannetaan vesilintujen olosuhteita niittämällä ruovikoita. Niitot käynnistyvät elokuussa viikolla 34 ja niitä on tarkoitus jatkaa kolmena vuonna. Lisäksi Jokilammelle rakennetaan aitaus tulevaa laidunnusta varten.

Pohjois-Karjalan ELY-keskus selvitti Joki-Hautalammen Natura-alueen tilaa kesällä 2021. Sorsalintujen lukumäärä on vähentynyt huolestuttavasti ja lokit ovat hävinneet lähes kokonaan. Toisaalta ruovikkolajit ja luhtakanat ovat runsastuneet. Alueella on myös erittäin runsaasti viitasammakkoa, joka on EU:n direktiivilaji, sekä erilaisia korentoja. Niitot eivät häiritse sammakoita ja korentoja mutta niillä pyritään luomaan vesilinnuille pesimiseen soveltuvia avoimia vesiväyliä.

Tavoitteena on palauttaa alueen olosuhteet ja turvata monimuotoisuus. Tulevaisuudessa tärkeintä on saada Tuohtaan turvesuon kuormitus hallintaan ja valuma-alue kunnostettua. Osakaskunta teettää parhaillaan Jokilammen-Hautalammen sekä Niemisen valuma-alueiden kunnostussuunnittelua. Selvityksen maastotyöt ovat käynnissä.

Lisätietoja:

  • Niemisen-Venturin osakaskunta, puheenjohtaja Tapani Mikkonen, p. 050 919 5525, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
  • Pohjois-Karjalan ELY-keskus, Jari Kontiokorpi, p. 050 312 8596, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.