Niemisen-Venturin osakaskunnan varsinainen kokous pidettiin 23.3.2022. Kokouksessa käsiteltiin jokavuotiseen tapaan sääntöjen 10 §:n sisältämät asiat, joista mainittakoon mm. seuraavat: Pyydysyksikkömaksut kaudelle 1.4.2021-31.3.2022 vahvistettiin entisen suuruisina. Osakaskunnan hoitokunnan jäsenet ovat: Ari Mikkonen (varalla Harri Mikkonen), Tapani Mikkonen pj. (varalla Risto Kuusela), Erkki Pykäläinen (varapj.) (varalla Asseri Lintunen) sekä Mauri Tuttavainen (varalla Matti Lahtinen). Merkittäviä muita asioita ei tällä kertaa ollut päätettävänä.

kokous1kokous2kokous3

tuhkien sirotteluMuissa asioissa tuotiin ilmoituksena Vainajien tuhkan laskeminen Osakaskunnan vesialueelle. Hoitokunta on päättänyt, että Osakaskunta suhtautuu myönteisesti asiaan, kutenkin niin, että tuhkat on laskettava vähintään 200 m etäisyyteen rannasta, tuhkia ei saa laskea pyydyksien lähelle. Tuhkan laskemisesta on ilmoitettava hoitokunnan puheenjohtajalle.

Joki- ja Hautalammen alueella tehdään ensi kesänä kaislikon niittoja. Vesien kunnostus kuuluu Sotka-hankkeeseen. Niittotyön tekijät huolehtivat niittojätteiden oikeaoppisesta hävittämisestä (katso niittoaluekartat).

Joki- ja Hautalammen, sekä Niemisen Vehkalahden valuma-alueen selvitys tehdään ensi kesänä (katso valuma-aluekartat).

Kokouksen päätteeksi Luonnonvarakeskuksen asiantuntija Timo Muhonen kertoi norppaystävällisestä rysäpyynnistä, jota aletaan kokeilla tulevana keväänä.

pilkkikilpailut 2022 1Perinteiset Niemisen - Venturin Osakaskunnan ja Niemisen Seudun Metsästysyhdistys ry:n järjestämät pilkkikilpailut pidettiin vuoden tauon jälkeen 26.3.2022 Iitan kodalla Niemisen Venturinlahdella.

Kilpailu käytiin todella haastavissa olosuhteissa. Tuuli puhalsi melkein myrskylukemissa jopa 19m/s, pakkasta oli rapiat kolme astetta. Kilpailuun osallistui kaikkiaan kymmen urheaa pilkkijää.

Tulokset:

 • Naiset: Paalanen Henna  60 g
 • Nuoret: Paalanen Ilona 170g
 • Miehet:
  • Matti Räty, 2225g        
  • Esko Pakarinen, 840g
  • Jarmo Sallinen, 495g
  • Ari Mikkonen, 290g
  • Veli Tarkkonen, 190g
  • Tapani Mikkonen, 175g
  • Pentti Pitkänen, 110g
  • Veijo Vänskä, 70g
 • Suurin kala: Matti Räty     195g
 • Pienin kala: Jarmo Sallinen 5g

pilkkikilpailut 2022 2pilkkikilpailut 2022 3pilkkikilpailut 2022 4pilkkikilpailut 2022 5

pilkkikisat 2018 02Niemisen Seudun Metsästysyhdistys ja Niemisen-Venturin osakaskunta järjestävät pilkkikilpailut Venturissa Iitan kodalla lauantaina 26.3.22 klo 10.00 -13.00.

 • Ilmoittautuminen klo 9 alkaen. 
 • Sarjoina miehet, naiset ja alle 15-vuotiaat.
 • Osallistumismaksu 5 €, alle 15-vuotiaille ilmainen.

Kahvit ja makkarat tarjotaan! Kyläläiset, maanomistajat ja jäsenet tervetuloa!

Niemisen-Venturin Osakaskunnan (707-876-3-1) varsinainen kokous pidetään 23.3.2022 klo 18:30 Niemisen Urheilutalolla, Hammaslahdentie 1126, 82290 Rääkkylä.

Kokouksessa käsitellään ja päätetään sääntöjen 10 §:n vuosikokousasiat.

Tarkastettu pöytäkirja on nähtävillä 28.3.-11.4.2022 Lähikauppa Kompakalla, Hammaslahdentie 1044.

Hoitokunta

Tänään 6.5. annettu asetus kalastusrajoituksista vuosille 2021-2026 tuo norpille suojaa myös niillä vesialueilla, joilla ei ole tehty erillisiä suojelusopimuksia. Tämä takaa yhtenäisemmät suojelualueet, joita asetetut kalastusrajoitukset koskevat.

Tarkempi kalastusrajoitusten sisältö sekä suojelualueiden kartta >>

Suetsin laavun ympäristö sai piristysruiskeen, kun yhdeksän talkoolaista rakensi laavulle uuden hienon grillin/tulisijan sekä uudet istuinpenkit tulisijan ympärille sekä rantapenkereelle. Kun muutenkin ympäristöä siistittiin, on alue hyvässä kunnossa vastaanottamaan ulkoilijoita, kalastajia ja retkeilijöitä.

Tulisijatalkoot1Tulisijatalkoot2Tulisijatalkoot3

Asetus Saimaan kalastusrajoituksista on viivästynyt, koska asetuksen valmistelu on kesken valtioneuvostossa. Asetusluonnosta kannatti 80 % lausunnon antajista, siitäkin huolimatta asetuksen käsittely on viivästynyt.

Ministeri Jari Leppä vetoaa nyt kaikkiin Saimaan asukkaisiin, mökkiläisiin ja kalastajiin, että he jättävät verkot naulaan 15.4. alkaen ja turvaavat näin saimaannorpan suojelun. Ministeri sanoo luottavansa tähän, koska saimaannorppa on myös alueen asukkaiden ylpeys, jonka eteen on tehty paljon yhteistyötä.

Viivästyneen asetuksen kalastusrajoituksiin on tulossa  vähintäänkin vähäisiä muutoksia aikaisempaan sopimusluonnokseen liittyen. Tästä johtuen Pohjois-Savon Ely-keskus postittaa uudet  allekirjoitettavat sopimukset, kun asetuksen antaminen ja sen sisältö ratkeaa.

Sopimuksen liitteeksi on liitettävä pöytäkirjaote osakaskunnan kokouspäätöksestä.

Mikäli asetusta ei anneta vappuun mennessä, kalastusrajoitukset ja sopimukset saatetaan voimaan touko-kesäkuussa.

Lue lisää STT-infon kotisivuilta löytyvästä Pohjois-Savon ELY-keskuksen tiedotteesta.

Niemisen-Venturin osakaskunnan talkoot pidetään keskiviikkona 21.4. klo 16 alkaen Suetsin laavulla.

Talkoilla on tarkoitus koota uusi grilli, tehdä uudet istuinpenkit, siivota ja siistiä paikkoja yms.

Tule mukaan ja tuo mukanasi esim. moottorisaha, lapio, kirves, akkuporakone ym. työkaluja.

Talkoomakkarat tarjoaa osakaskunta.

Lisätietoja Arilta 040 5320523

Tervetuloa!

Niemisen-Venturin osakaskunnan varsinainen kokous pidettiin 30.3.2021. Kokouksessa käsiteltiin jokavuotiseen tapaan sääntöjen 10 §:n sisältämät asiat, joista mainittakoon mm. seuraavat: Pyydysyksikkömaksut kaudelle 1.4.2021-31.3.2022 vahvistettiin entisen suuruisina. Osakaskunnan hoitokunnan jäsenet ovat: Ari Mikkonen (varalla Harri Mikkonen), Tapani Mikkonen (varalla Risto Kuusela), Erkki Pykäläinen (varalla Asseri Lintunen) sekä Mauri Tuttavainen (varalla Matti Lahtinen).

Kokouskutsun mukaisesti muissa asioissa käsiteltiin kalastuslain 60 §:n mukaisen kalastuksen rajoitussopimuksen tekemistä saimaannorpan suojelemiseksi sekä sopimuksen edellyttämästä kalastuskiellosta ja sen voimaansaattamisesta, valvonnasta ja tiedottamisesta.

Kokous käsitteli kokouskutsussa mainitun Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskuksen sopimusluonnoksen. Keskustelua käytiin niin puolesta kuin vastaankin. Osa kokousedustajista oli vahvasti esitetyn sopimusluonnoksen puolesta perustellen kantaansa erityisesti norpan leviämisalueen varmistamisella entistä pohjoisemmille vesille. Osa taas oli vahvasti sitä mieltä, että suojeltavaa aluetta tulee pienentää kevään verkkokalastusmahdollisuuksien parantamiseksi.

Hoitokunnan puheenjohtaja toi kokoukseen oman esityksensä, jota ei ollut etukäteen mainittu kokouskutsussa. Kumpaakin esitystä kannatettiin ja toteutetun äänestyksen tulos oli 11:3 hoitokunnan puheenjohtajan ehdotuksen puolesta.

Äänestyksen perusteella päätettiin hyväksyä keväisen verkkokalastuskiellon rajoitusalueeksi oheisen karttaliitteen mukainen alue.

Päätökseen jätettiin eriävä mielipide, jossa korostettiin erityisesti seuraavia seikkoja:

 • Niemisen-Venturin osakaskunnan vesialueet ovat norpan leviämisen kannalta Pohjoisen Saimaan alueelle ratkaisevan tärkeässä asemassa
 • Norppakanta on kehittynyt alueella kohtuullisesti, mutta saavutettu välitavoite ei riitä, vaan suojelutoimintaa tulee tehostaa ja luoda edellytyksiä norpan leviämiselle entistä pohjoisemmille vesille
 • Suojeltavan alueen pienentäminen tarkoittaisi käytännössä suojelutoimenpiteiden osalta taantumista kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen
 • Lisäksi äänestyksen voittanutta ehdotusta ei ollut mainittu kokouskutsussa, jossa kaikki päätösasiat on mainittava yhteisaluelain 12 §:n mukaan, joten siltä osin kokouksessa ei toimittu voimassaolevien säädösten mukaisesti.

Jäämme odottamaan lopullisia ratkaisuja norpan suojelua koskeviin rajoitussopimuksiin.

 suojelualue alkuperainenAlkuperäisen suojelualueen kartta.suojelualue aanestyspaatosÄänestyspäätöksessä käytetty kartta suojelualueesta.

Niemisen-Venturin Osakaskunnan

707-876-3-1

VARSINAINEN KOKOUS

30.3.2021 KLO 18.30

Niemisen Urheilutalolla Hammaslahdentie 1126

Kokouksessa käsitellään ja päätetään sääntöjen 10 §:n vuosikokousasiat ja hoitokunnan kokoonpanon muutokset.

 

Lisäksi päätetään kalastuslain 60 §:n mukaisen kalastuksen rajoitussopimuksen tekemisestä saimaannorpan suojelemiseksi sekä sopimuksen edellyttämästä kalastuskiellosta ja sen voimaansaattamisesta, valvonnasta ja tiedottamisesta.

 

Kokousosanottajilta edellytetään kasvomaskin käyttöä.

 

Tarkastettu pöytäkirja on nähtävillä 6.4.2021-20.4.2021 Lähikauppa Kompakalla Hammaslahdentie 1044

 

Hoitokunta