Pidämme maanantaina 20.6.2022 klo 17.00 Laitasaaressa alueen ja rakennuksien huoltotalkoot. Talkoolaiselle tarjotaan pientä purtavaa.

Ilmoittautuminen kyytien ja tarjoilun vuoksi Ari Mikkonen p. 0405320523

Myöhemmin pidämme talkoot myös Petäjäluodon kodalla ja Iitan kodalla. Näistä ilmoittelemme myöhemmin.

Tapani Mikkonen
hoitokunnan pj.

sorsaRääkkylän Joki-Hautalammella parannetaan vesilintujen olosuhteita niittämällä ruovikoita. Niitot käynnistyvät elokuussa viikolla 34 ja niitä on tarkoitus jatkaa kolmena vuonna. Lisäksi Jokilammelle rakennetaan aitaus tulevaa laidunnusta varten.

Pohjois-Karjalan ELY-keskus selvitti Joki-Hautalammen Natura-alueen tilaa kesällä 2021. Sorsalintujen lukumäärä on vähentynyt huolestuttavasti ja lokit ovat hävinneet lähes kokonaan. Toisaalta ruovikkolajit ja luhtakanat ovat runsastuneet. Alueella on myös erittäin runsaasti viitasammakkoa, joka on EU:n direktiivilaji, sekä erilaisia korentoja. Niitot eivät häiritse sammakoita ja korentoja mutta niillä pyritään luomaan vesilinnuille pesimiseen soveltuvia avoimia vesiväyliä.

Tavoitteena on palauttaa alueen olosuhteet ja turvata monimuotoisuus. Tulevaisuudessa tärkeintä on saada Tuohtaan turvesuon kuormitus hallintaan ja valuma-alue kunnostettua. Osakaskunta teettää parhaillaan Jokilammen-Hautalammen sekä Niemisen valuma-alueiden kunnostussuunnittelua. Selvityksen maastotyöt ovat käynnissä.

Lisätietoja:

 • Niemisen-Venturin osakaskunta, puheenjohtaja Tapani Mikkonen, p. 050 919 5525, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
 • Pohjois-Karjalan ELY-keskus, Jari Kontiokorpi, p. 050 312 8596, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Niemisen-Venturin osakaskunnan varsinainen kokous pidettiin 23.3.2022. Kokouksessa käsiteltiin jokavuotiseen tapaan sääntöjen 10 §:n sisältämät asiat, joista mainittakoon mm. seuraavat: Pyydysyksikkömaksut kaudelle 1.4.2021-31.3.2022 vahvistettiin entisen suuruisina. Osakaskunnan hoitokunnan jäsenet ovat: Ari Mikkonen (varalla Harri Mikkonen), Tapani Mikkonen pj. (varalla Risto Kuusela), Erkki Pykäläinen (varapj.) (varalla Asseri Lintunen) sekä Mauri Tuttavainen (varalla Matti Lahtinen). Merkittäviä muita asioita ei tällä kertaa ollut päätettävänä.

kokous1kokous2kokous3

tuhkien sirotteluMuissa asioissa tuotiin ilmoituksena Vainajien tuhkan laskeminen Osakaskunnan vesialueelle. Hoitokunta on päättänyt, että Osakaskunta suhtautuu myönteisesti asiaan, kutenkin niin, että tuhkat on laskettava vähintään 200 m etäisyyteen rannasta, tuhkia ei saa laskea pyydyksien lähelle. Tuhkan laskemisesta on ilmoitettava hoitokunnan puheenjohtajalle.

Joki- ja Hautalammen alueella tehdään ensi kesänä kaislikon niittoja. Vesien kunnostus kuuluu Sotka-hankkeeseen. Niittotyön tekijät huolehtivat niittojätteiden oikeaoppisesta hävittämisestä (katso niittoaluekartat).

Joki- ja Hautalammen, sekä Niemisen Vehkalahden valuma-alueen selvitys tehdään ensi kesänä (katso valuma-aluekartat).

Kokouksen päätteeksi Luonnonvarakeskuksen asiantuntija Timo Muhonen kertoi norppaystävällisestä rysäpyynnistä, jota aletaan kokeilla tulevana keväänä.

pilkkikilpailut 2022 1Perinteiset Niemisen - Venturin Osakaskunnan ja Niemisen Seudun Metsästysyhdistys ry:n järjestämät pilkkikilpailut pidettiin vuoden tauon jälkeen 26.3.2022 Iitan kodalla Niemisen Venturinlahdella.

Kilpailu käytiin todella haastavissa olosuhteissa. Tuuli puhalsi melkein myrskylukemissa jopa 19m/s, pakkasta oli rapiat kolme astetta. Kilpailuun osallistui kaikkiaan kymmen urheaa pilkkijää.

Tulokset:

 • Naiset: Paalanen Henna  60 g
 • Nuoret: Paalanen Ilona 170g
 • Miehet:
  • Matti Räty, 2225g        
  • Esko Pakarinen, 840g
  • Jarmo Sallinen, 495g
  • Ari Mikkonen, 290g
  • Veli Tarkkonen, 190g
  • Tapani Mikkonen, 175g
  • Pentti Pitkänen, 110g
  • Veijo Vänskä, 70g
 • Suurin kala: Matti Räty     195g
 • Pienin kala: Jarmo Sallinen 5g

pilkkikilpailut 2022 2pilkkikilpailut 2022 3pilkkikilpailut 2022 4pilkkikilpailut 2022 5

pilkkikisat 2018 02Niemisen Seudun Metsästysyhdistys ja Niemisen-Venturin osakaskunta järjestävät pilkkikilpailut Venturissa Iitan kodalla lauantaina 26.3.22 klo 10.00 -13.00.

 • Ilmoittautuminen klo 9 alkaen. 
 • Sarjoina miehet, naiset ja alle 15-vuotiaat.
 • Osallistumismaksu 5 €, alle 15-vuotiaille ilmainen.

Kahvit ja makkarat tarjotaan! Kyläläiset, maanomistajat ja jäsenet tervetuloa!

Niemisen-Venturin Osakaskunnan (707-876-3-1) varsinainen kokous pidetään 23.3.2022 klo 18:30 Niemisen Urheilutalolla, Hammaslahdentie 1126, 82290 Rääkkylä.

Kokouksessa käsitellään ja päätetään sääntöjen 10 §:n vuosikokousasiat.

Tarkastettu pöytäkirja on nähtävillä 28.3.-11.4.2022 Lähikauppa Kompakalla, Hammaslahdentie 1044.

Hoitokunta

Tänään 6.5. annettu asetus kalastusrajoituksista vuosille 2021-2026 tuo norpille suojaa myös niillä vesialueilla, joilla ei ole tehty erillisiä suojelusopimuksia. Tämä takaa yhtenäisemmät suojelualueet, joita asetetut kalastusrajoitukset koskevat.

Tarkempi kalastusrajoitusten sisältö sekä suojelualueiden kartta >>

Suetsin laavun ympäristö sai piristysruiskeen, kun yhdeksän talkoolaista rakensi laavulle uuden hienon grillin/tulisijan sekä uudet istuinpenkit tulisijan ympärille sekä rantapenkereelle. Kun muutenkin ympäristöä siistittiin, on alue hyvässä kunnossa vastaanottamaan ulkoilijoita, kalastajia ja retkeilijöitä.

Tulisijatalkoot1Tulisijatalkoot2Tulisijatalkoot3

Asetus Saimaan kalastusrajoituksista on viivästynyt, koska asetuksen valmistelu on kesken valtioneuvostossa. Asetusluonnosta kannatti 80 % lausunnon antajista, siitäkin huolimatta asetuksen käsittely on viivästynyt.

Ministeri Jari Leppä vetoaa nyt kaikkiin Saimaan asukkaisiin, mökkiläisiin ja kalastajiin, että he jättävät verkot naulaan 15.4. alkaen ja turvaavat näin saimaannorpan suojelun. Ministeri sanoo luottavansa tähän, koska saimaannorppa on myös alueen asukkaiden ylpeys, jonka eteen on tehty paljon yhteistyötä.

Viivästyneen asetuksen kalastusrajoituksiin on tulossa  vähintäänkin vähäisiä muutoksia aikaisempaan sopimusluonnokseen liittyen. Tästä johtuen Pohjois-Savon Ely-keskus postittaa uudet  allekirjoitettavat sopimukset, kun asetuksen antaminen ja sen sisältö ratkeaa.

Sopimuksen liitteeksi on liitettävä pöytäkirjaote osakaskunnan kokouspäätöksestä.

Mikäli asetusta ei anneta vappuun mennessä, kalastusrajoitukset ja sopimukset saatetaan voimaan touko-kesäkuussa.

Lue lisää STT-infon kotisivuilta löytyvästä Pohjois-Savon ELY-keskuksen tiedotteesta.

Niemisen-Venturin osakaskunnan talkoot pidetään keskiviikkona 21.4. klo 16 alkaen Suetsin laavulla.

Talkoilla on tarkoitus koota uusi grilli, tehdä uudet istuinpenkit, siivota ja siistiä paikkoja yms.

Tule mukaan ja tuo mukanasi esim. moottorisaha, lapio, kirves, akkuporakone ym. työkaluja.

Talkoomakkarat tarjoaa osakaskunta.

Lisätietoja Arilta 040 5320523

Tervetuloa!